Het eerste doel - de Nordeste
Door: Val en Wim
Blijf op de hoogte en volg Val Rodrigues en Wim Dijkgraaf
28 Juni 2005 | Brazilië, Fortaleza
Bedankt voor al jullie leuke reacties. We hebben er nog meer zin in gekregen dan we al hadden.
Het lijkt ons leuk jullie kort iets te vertellen over Brazilië en het gebied dat we bezoeken. Daar komt ie ... .
Brazilië heeft een oppervlakte van zo'n 8.512.000 km2 en is daarmee ruim 205 keer groter dan Nederland. Het land is een federale republiek, opgedeeld in 27 staten waaronder het federale district (natuurlijk hebben ze goed naar de Verenigde Staten gekeken!). Het heeft vijf grote administratieve regio's waarvan wij er 2 of drie gaan bezoeken. De regio's zijn:
- Het noorden, meest uitgestrekt en minst bevolkt.
- Het noordoosten, gebied van grootgrondbezitters maar ook de mooiste stranden.
- De centraal westelijke regio, voetstuk van het land met de hoofdstad Brazilia.
- Het zuidoosten, oppervlakte van nog geen 10% van het hele land, maar wel 40% van de gehele braziliaanse bevolking woont hier.
- Het zuiden, land van de gaúchos (de brazilaanse cowboys)
Val is geboren en opgegroeid in het Noordoosten, in de staat Ceará. Deze staat is ongeveer zo groot als Frankrijk, kent 6 miljoen inwoners en heeft als hoofdstad Fortaleza (onze bestemming komende zondag). Zij is geboren in Itapipoca, een stadje gesticht door de indianen. 'Ita' betekend 'steen' en 'pipoca' is 'popcorn'. De indianen hebben de stad genoemd naar een legende over ontploffende stenen.
De Nordeste (het noordoosten)
De Nordeste is een aaneenschakeling van negen staten langs 3500km kust. Ceará (spreek uit als 'siaraa') is één van die staten. Langs de kust ligt een strook vruchtbaar land van 100km breed waar het voldoende regent en suikerriet, katoen en cacao groeien. Daarachter ligt een gebied van veeteelt en minder hoogstaande teelten zoals maniok, tabak en bonen. Daarachter ligt weer een uitgestrekte dorre depressie (de sertão) waar je nauwelijks meer iemand tegenkomt en waar we ook van weg willen blijven!
Het groodgrondbezit is hier een groot probleem. 70% van het land in de Nordeste is in handen van 4% grootgrondbezitters. En niet schrikken, 60% van de bevolking is analfabeet, drie vierde van de boeren verdient minder dan 55 Reals (3 real is nog geen euro) per maand en de kindersterfte bedraagd hier meer dan 25%.
Fortaleza
Fortaleza is de belangrijkste stad van de Nordeste. Het is een stad zonder oude gebouwen naar Amerikaans model: vierkant met een druk centrum, een kakofonie van verkeer, enorme en luxueuze boulevards met palmbomen en lange mooie stranden. In de buurt nog veel ongerepte natuur met rotslandschappen en duinen die doen denken aan de Sahara. Massa's prachtige stranden. De temperatuur van het water is hier ideaal (je hebt een zwembad nodig om echt af te koelen) en de uren zon zijn hier uitzonderlijk. Waarschijnlijk het beste klimaat langs de kust van Brazilië. Dit allemaal heeft van Fortaleza één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land gemaakt zowel voor Brazilianen als voor buitenlanders.
Maar ook wat sociologie. De bevolking van Fortaleza is de laatste tien jaar verdubbeld tot 2.300.000 inwoners. De groei is vooral te wijten aan de plattelandsvlucht door de droogte en het verjagen van de boeren door groodgrondbezitters. Vandaag leven 700.000 inwoners van Fortaleza in de sloppenwijken (favelas) en nog eens 500.000 in de volkswijken naast de favelas. In Ceará sterft één kind op de acht vóór het vijf jaar oud is, maar in Fortaleza is dat bijna één op de vier. Fortaleza heeft de grootste sloppenwijken van Zuid-Amerika, in tegenstelling tot wat over Rio wordt gedacht. We zijn dus voorbereid op de opdringerige ellende, vooral van kinderen en jongeren, rond de toeristen die in steeds grotere getale toestromen in een stad die bekend is om zijn stranden, luxe feesten en ambachten ... .
Toch schijnen er weinig veiligheidsproblemen te zijn in vergelijking met andere Braziliaanse steden. Fortaleza is de op vier na minst gevaarlijke stad van Brazilië. Hier patrouilleert de politie veel op stategische en dus toeristische plaatsen.
We zullen een dag of vier in Fortaleza zijn om papieren in orde te krijgen, de vlucht naar São Paulo te regelen, de stad mee te maken en zien of we in juli nog een graantje van het tweede Carnaval van Brazilië kunnen meepikken. Dit carnaval heet Fortal en is alleen in juli in Fortaleza mee te maken.
Nou, het is een hele lap tekst geworden maar hopelijk de moeite waard om te lezen.
Ons volgende bericht zullen we waarschijnlijk in Brazilië schrijven onder een palmboompje met een flinke cocosnoot naast ons. Dan zullen de eerste foto's volgen ... .
Abraços,
Val en Wim
28 Juni 2005 - 09:46
Syl, Jochem, Tom:
zo wordt onze algemene ontwikkeling toch nog 's bijgespijkerd!
nogmaals, hele goeie reis, fijne tijd en muchos abracos van ons ook. -
28 Juni 2005 - 14:55
Fred Kiekens:
Ja, hartstikke leuk en heel veel kostbare tijd in moeten steken, maar het resultaat is ernaar. Ik mis toch nog iets van de bevolking en wel: Heel hard werkend, erg sportief,zeer gastvrij, altijd lachen, postitieve instelling en kom niet aan Brazilië ondanks dat heel velen het (erg) moeilijk hebben -
29 Juni 2005 - 08:43
Richard Dobbe:
Nou da's toch ook wat! Ik had namelijk JOU gegevens niet dus wist je dan ook uiteraard NIET te bereiken en dan gaat Wim in ene met een Br@ziliaan@e schone opnieuw naar Br@siel.
Heel veel plezier en de groeten vanuit Zaandam. Je weet wel van die zielige eenzame jongen die helemaal alleen was op de vorige trip! Have BIG fun....
:-) -
02 Juli 2005 - 09:03
Peter Mingaars:
Zal ik dan, om de band met Nederland niet verloren te laten gaan, in plat Bredaos iets over het brabantse dialect, Nac en jazz in het algemeen berichten?
Den irste: het mooiste bredase woord is vuste........ Van vusteveul -
02 Juli 2005 - 14:40
Sandra En Brenda:
Mooi gedaan hoor! En erg leuk om op deze manier meer te weten te komen over Brazilie! We willen jullie een heel mooie reis toewensen en veel plezier samen!! Liefs